Als franchisegevers een internetshop openen

De Nederlandse wet- en regelgeving regelt allerlei specifieke overeenkomsten tot in detail. De wet regelt echter niets in het bijzonder over franchising. Franchising is een specifieke vorm van samenwerking tussen juridisch en economisch zelfstandige en onafhankelijke ondernemingen, waarbij de franchisegever tegen een vergoeding aan de franchisenemer een bepaalde formule in gebruik geeft. Vooral binnen de detailhandel vindt men veel franchiseondernemingen terug.

Het voordeel van franchise is dat het publiek of de klandizie van een franchisenemer al bekend zijn met de formule en de franchisegever geen uitgebreid filiaalsysteem hoeft op te zetten, zodat voor hem tot minder kapitaalbeslag leidt.

Met de opkomst van internetwinkels, gaat steeds vaker de vraag spelen in hoeverre een franchisegever mag concurreren met een franchisenemer door een webshop te openen. Hoewel men gevoelsmatig al vrij snel tot de conclusie komt dat het onrechtmatig is om te concurreren met de eigen franchisenemers, wordt dit niet in specifieke wetgeving geregeld. Daarom moet er gekeken worden naar de regels van het algemene verbintenissenrecht en ondernemingsrecht enerzijds en de bestaande rechtspraak anderzijds. Daarnaast is er in 1972 een erecode opgesteld door de Europese franchisefederatie. Deze erecode biedt een referentiekader waarmee franchiseorganisaties rekening kunnen houden.

De huidige leer inzake concurrentie door de franchisegever door middel van een webshop binnen een franchiseovereenkomst is dat, zolang dit niet in strijd is met de bepalingen uit de franchiseovereenkomst en de franchisegever voldoende rekening houdt met de belangen van de franchisenemer, dit geen strijd oplevert met de rechten en verplichtingen van de franchisegever. Dit laatste criterium is tamelijk vaag en daarom voer voor discussie.

Aangezien de gevolgen van een dergelijke concurrentiepositie aanzienlijk kunnen zijn voor een franchisenemer, is het dus van belang dat een franchisenemer zich goed laat adviseren bij het sluiten van een franchiseovereenkomst. Daar kan de basis worden gelegd voor het beschermen van de zaak tegen concurrentie door de (internetwinkel) van de franchisegever! Hierdoor kunnen een hoop (financiƫle) problemen voorkomen worden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze sectie Ondernemingsrecht.

- Boskamp en Willems

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>